Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Kandyzowane jabłka na patyku


 

  • 3 kwaśne  jabłka np. granny smith
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka octu
  • 1- 2 łyżeczki barwnika spożywczego (użyłam Wilton, do kupienia w sklepie online)
  • 3 patyczki drewniane
  • termometr cukierniczy

Jabłka nabić na patyk. Cukier, wodę, barwnik i ocet wymieszać w rondelku o grubym dnie i doprowadzić do wrzenia. Gotować na dużym ogniu, aż termometr cukierniczy wskaże temperaturę 150 C,  t.j około 5 minut. Jabłka zanurzać w syropie  jedno po drugim, dobrze je pokrywając (ostrożnie syrop jest bardzo gorący!). Następnie zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie.  Jabłka ułożyć  patyczkiem do góry na talerzu posypanym cukrem lub blaszce posmarowanej olejem. Ostudzić.

sobota, 21 grudnia 2013, ginam35
Tagi: jabłka

Polecane wpisy