|
Blog > Komentarze do wpisu
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Drożdże z 1 łyżką cukru rozpuścić w połowie szkanki mleka, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Obrane jabłka pokroić wkosteczkę. Mąkę przesiać do większej miski, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, sól, pozostałą ilość mleka, gotowy rozczyn. Ciasto dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić 1,5- 2 godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwioło objętość, dodać pokrojone jabłka. Ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Ciasto powinno być gęste, ciągnące ale nie rzadkie. Rozgrzać masło na patelni (np. ceramiczna, potrzebna jest wtedy mała ilość tłuszczu). Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta (używamy dwóch łyżek, można zamoczyć w ciepłej wodzie) na jednego placka, rozsmarować je na bardziej płaskie. Smażyć na średnim ogniu do czasu aż placki urosną i będą ładnie zarumienione z obydwu stron. Po upieczeniu ułożyć na ręcznikach papierowych. Ułożyć na talerzu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
czwartek, 24 października 2013, ginam35
|