Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Łosoś na ryżu z cukinią

 



 

 

3 porcje:

  • 3 steki z łoosia (około 500 g)
  • 3 małe cukinie
  • około 150 g ryżu basmati
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek  oliwy
  • 1 szalotka
  • 1+2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • sól morska, świeżo zmielony  pieprz

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, podzielić na 3 części. Skropić oliwą, sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, ułożyć plasterki jednego ząbka czosnku. Odstawić na minimum 30 minut. Cukinię umyć, pokroić w krążki. Obraną szalotkę i pozostały czosnek drobno pokroić. Orzeszki i czosnek uprażyć krótko na suchej patelni.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, usmażyć cukinię przez około 5 minut, po czym dodać cebulkę i czosnek, krótko podsmażając. Połączyć z ugotowanym ryżem, dodać uprażony słonecznik wraz z orzeszkami i  wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Usmażyć steki z łososia po 3-4 minuty z każdej strony(na umiarkowanym ogniu).

Ryż z cukinią rozłożyć na talerzach, na wierzch ułożyć łososia. Życzę smacznego :-)



środa, 21 sierpnia 2013, ginam35

Polecane wpisy