Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Soczysta karkówka w ziołowej skorupce

 


 

  • 1,5 kg karkówki
  • 1 cebula
  • 75 g miękkiego masła
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 1 łyżka kminku w ziarenkach
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego świeżego majeranku (lub suszonego)

Mięso umyć suszyć, jeżeli mięso pokryte jest większą ilością tłuszczu, należy go usunąć, ewentualne błony. Karkówkę ąnasmarować oliwą, posypać solą, pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum  1 godzinę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Umytą natkę i majeranek osuszyć, posiekać- połączyć z masłem, cebulą, kminkiem, musztardą, tartą bułką. Masę   ugnieść dokładnie widelcem. Doprawić solą i pieprzem. Karkówkę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, masę ziołową rozmarować wierzch mięsa. Wstawić do nagrzanego piekarnika, 200°C, (termoobieg 175°C) i piec 1,5 godziny. Mięso można podawać np. z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem i sałatą.

SMACZNEGO :-))

 

poniedziałek, 22 października 2012, ginam35

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.ostmedia.pl
2012/10/24 18:01:47
napewno to zrobie
e.
-
Gość: , *.dip.t-dialin.net
2012/12/06 22:11:44
Naprawde polecam wszystkim korzystajacym z bloga Giny M !karkowka ma wspanialy smak,poprostu paluszki lizac ! M.I.