Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

 Quiche z ciasta francuskiego  z  łososiem  i  porem


 

 Wspaniałe w smaku. Wykwintne quiche z ciasta francuskego z wędzonym łososiem i dożą ilością zdrowego pora. Równie doskonałe jak z ciasta kruchego. Koniecznie do wyprópowania.

 

  • 1 kg pora
  • 250 g wędzonego łososia w cienkich plastrach
  • 1 opakowanie śwwieżego ciasta francuskiego light ( 24 x 42 )
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatałowa
  • 2 łyżki bułki tartej

Por oczyścić, dokładnie umyć, pokroić w krążki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Oliwę rozgrzać, dodać czosnek i por. Delikatnie podsmażyć 3-4 minuty. Jajka roztrzepać z kwaśną śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką. 

Piekarnik nagrzać do 175°C.

Formę  quiche lub tortownicę (26 cm ø) natłuścić.

Ciasto rozwinąć, przepołowić na pół. Wyłożyć nim formę po brzegi. Ciasto posypać bułką tartą. Rozłożyć na przemian por z łososiem. Polać masą jajeczną. Włożyć do piekarnika, piec 30-40 minut.

Smacznego :)


czwartek, 07 czerwca 2012, ginam35

Polecane wpisy