Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

  Zapiekany koper włoski z  mięsnymi kulkami

 


Smaczna, z lekkim posmakiem anyżku. Dość sycąca zapiekanka z udziałem fenkułu, ziemniaków, kuleczk z mięsa wołowego mielonego, mozarelli, polana sosem jajecznym.Warto spróbować.

  • 3 bulwy kopru włoskiego
  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 500 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml mleka
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 kulka mozzarelii (125 g )
  • sól morska,   świeżo zmielony pieprz,słodka papryka w proszku

Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie  15- 20 min. Cebulę pokroić w kosteczkę. 1/3 cebuli połączyć z mięsem mielonym, dodać bułkę tartą,1 jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem,papryką. Uformować około 20 kuleczek. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć kulki mięsa 5 min. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu podsmażyć  pozostałą cebulą z posiekanym  drobno czosnkiem.Wlać mleko,podgrzać,dodać kwaśną śmietanę. Odstawić na bok.

Oczyść  bulwy kopru. Zewnętrzne liście lekko łykowate należy obrać. Ddetnij łodyżki i korzonki. Bulwy pokroić pionowo w  cienkie plastry.Ugotowane ziemniaki pokroić w większe kawałki, przełożyć do żaroodpornego naczynia, dojąc kulki mięsne i koper.

Pozostałe 2 jajka rozmącić, połączyć z sosem cebulowym, doprawić do smaku solą, papryką i pieprzem. Wylać  na zapiekankę. Mozarellę pokroić w plasterki poukładać na wierzch. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C i piec przez około 30 min.

Smacznego :-)


 


piątek, 02 marca 2012, ginam35

Polecane wpisy