Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

  Wyśmienita  sałatka  meksykańska

 


Bardzo smaczna warstwowa sałatka mekykańska, idealna na kolację. To również  doskonały dodatek do codziennych obiadów, grilla -  można wtedy nie dodawać mięsa.

Wyjątkowgo smaku i aromatu  nadaje sałatce kumin, salsa i pasujące doskonale chrupiące chipsy tortilla. Namawawiam serdecznie  do zrobienia tej sałatki,  jest wyśmienita.

 

 

  • mała sałata lodowa
  • 3 pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połowy limetki
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 100 g sera cheddar lub gouda
  • 200 g mięsa mielonego wołowego
  • 4-6  łyżek meksykańskiego sosu salsa ( gotowy sos w butelce )
  • pęczek świeżej kolendry
  • 4 cebulki dymki
  • 300 g kwaśnej śmietany 10%
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • kukurydziane chipsy tortilla
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso mielone podsmarzyć bez dodatku tłuszczu, doprawić do smaku salą i pieprzem, wystudzić. Sałatę umyć, pokroić w paski. Pomidory umyte pokroić w kostkę. Awokado przepołowić wzdłuż, usunąć pestkę, obrać ze skórki,  pokroić w kosteczkę i wymieszać z sokiem z limetki. Fasolkę odcedzić przez sitko i opłukać wodą. Ser potrzeć na tartce jarzynowej. Cebulke dymkę umyć, pokrioć w krążki, połączyć z kwaśną śmietaną i kuminem, doprawić solą i pieprzem. Umytą i osuszoną  kolendre posiekać.

Sałatkę układać według kolejności jak powyżej w składnikach, kąńcząc polewając sosem śmietanowym. Poukładać chipsy. Schłodzić, przed podaniem wymieszać.

 Smacznego :-)

 

 


niedziela, 11 marca 2012, ginam35

Polecane wpisy

Komentarze
2012/03/14 22:18:16
świetnie wygląda i na pewno tak też smakuje:)