Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

  Błyskawiczny  kurczak  po  tajsku

 


Przepis  jest niezwykle łatwy i szybki  do zrobienia. Jest to jedna z wielu wersji tajskiego kurczaka, z dodatkiem czerwonej pasty curry. Smak potrawy jest przepyszny kokosowo- cytrynowy.

4 porcje

  • 150 g ryżu basmati
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 wiązka  młodej cebulki dymki
  • 3 średnie marchewki
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sok z  połowy cytryny
  • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry    ( do kupiena w supermarketach na stoiskach z orientalną żywnością )
  • 2 łyżki oleju arachidowego, lub innego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • sól morska

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostetkę. Dymkę umyć, pokroić. Umytą marchew pokroić w talarki na ukos. Wycisnąć sok z połowy cytryny.

Olej rozgrzać na patelni lub w woku. Podsmażyć mięso i marchew 5 minut , następnie dodać dymkę, krótko podsmażyć, doprawić solą. Zdjąć z patelni.

Na patelnię wlać sok z cytryny, wmieszać mąkę i pastę curry. Wlać mleko kokosowe, podgotować 5 minut. Połączyć z mięsem i marchewką i orzechami gróbo posiekanymi . Krótko podgrzać. Podawać z ryżem basmati.


poniedziałek, 05 marca 2012, ginam35

Polecane wpisy