Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

    Rolada szpinakowa


Ciasto szpinakowe:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

      Farsz :

  • 400 g serka ricotta ( lub inny serek np. philadelphia )
  • 150 g wędzonego łososia
  • sok z połowy cytryny
  • sól, biały pieprz do smaku
  • po pół pęczka koperku i natki pietruszki

Posiekany czosnek podsmażyc na łyżce masła, dodać rozmrożony szpinak. Dusić aż odparuje nadmiar wody. Przyprawić solą i pieprzem, ostudzić. Połączyć z żółtkami ,mąka, przyprawić. Białka ubić na sztywna pianę dodać do masy szpinakowej, delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować na  niej masę szpinakową. Piec 20 minut w 190°C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką, ostudzić.

Ser wymieszać z posiekaną zieleniną. Doprawić sokiem z cytryny,solą i pieprzem. Ser wyłożyć na ciasto szpinakowe, rozsmarować.Na brzegu poukładać plastry łososia, zwinąć w  roladę, owinąć folią i schłodzić. Podawać pokrojoną na plastry z pieczywem.

Smacznego :)




środa, 15 lutego 2012, ginam35

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2012/02/16 21:44:36
wygląda super,musze to zrobić