Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

   Łosoś w papilotach


Danie 3 w 1, czyli w pergaminowe paczuszki zostały zawinięte ziemniaki, pomidorki daktylowe i łosoś. Po czym zapiekane były krótko w piekarniku. Cudowny aromatyczny, piękny zapach łososia, koperku i czosnku, długo roznosił się w powietrzu. Mały nakład pracy i czasu, a smak rewelacyjny. Polecam serdecznie.

 

3 porcje:

  • 350 g filetu z łososia
  • 400 g młodych ziemniaków (lub innych mini)
  • 200 g pomidorków np; daktylowch,koktajlowych
  • 3 plastry cytryny
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół pęczka koperku
  • sól morska,świeżo zmielony pieprz

Dobrze umyte ziemniaki ugotować na półtwardo. Po ostudzeniu przekrój na pół. Łososia podzelić na trzy porcje, posolić i popieprzyć. Pomidorki umyć i osuszyć. Koperek umyć i posiekać. Przygotować 3 arkusze papieru do pieczenia. Na każdym z nich ułożyć porcję ziemniaków, łososia, pomidorki, plaster cytryny, ząbek pokrojony w plasterki. Wszystko skropić sokiem z cytryny i oliwą, posypać koperkiem, posypać solą i pieprzen. Papilotki skręcić w kształcie cukierka. Całość  wstawić do nagrzanego  piekarnika 180°C i piec przez 20 minut. Danie podawać w papierze.

 

 

Wersja druga papilotek,  zamiast łososia ja dodałam ser feta-kozi, a koperek zamieniłam na suszoną bazylię i oregano.

Życzę smacznego!



wtorek, 21 lutego 2012, ginam35

Polecane wpisy